BIJZONDERE REISKLOK ‘DRIELUIK’ Planchon Paris Ca. 1890 Frankrijk

Reisklokken Varia

M&R285

BIJZONDERE REISKLOK IN DE VORM VAN EEN DRIELUIK
Gesigneerd: Planchon Paris
Circa 1890
Frankrijk

Uurwerk
Het door veren aangedreven ronde messing uurwerk bestaat uit gaand- en slagwerk. Het gaanwerk is uitgevoerd met ankergang. Het slagwerk geeft de hele uren voluit en de halve uren met één slag op een gong aan. Het uurwerk wordt aan de voorzijde opgewonden. Het uurwerk is op de achterplatine als volgt gesigneerd Planchon Paris.

Wijzerplaat
De houtgesneden voorzijde is voorzien van een cijferring met Gotische uurcijfers. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen wijzers.

Kast
De polychroom houtgesneden, neogotische kast bestaat uit een drieluik, waarbij de zijpanelen elk uit twee delen bestaan. Ze omsluiten zo het uurwerk met een deel aan de zijkant en een deel aan de voorzijde. De panelen zijn versierd met fraai gesneden figuren, elk paneel heeft op de onderste helft een voorstelling van een arm personage en op de bovenste helft wordt een rijk persoon afgebeeld. In het midden bevindt zich het uurwerk met wijzerplaat en fraai ajourgezaagde zijden. De wijzerplaat wordt bekroond met een engelfiguur. Als de panelen gesloten zijn, zijn de scharnieren zichtbaar en het fraai gevormde slotje. Ook de deur aan de achterzijde heeft scharnieren en een sluitinkje.

Gangduur 1 week

Hoogte: 23,5 cm.
Breedte: 31 cm/10 cm. (met dichte deurtjes)
Diepte: 10 cm.

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971, blz. 525.

De maker
Mathieu Planchon werd geboren in Bourges in 1842. Hij kwam uit een familie van horlogemakers. Hij begon als leerling bij zijn vader. In 1862 ging hij Frankrijk rond en kwam o.a. in 1865 bij Robert Houdin en in 1868 bij Philippe. Hij vestigde zich in 1870 in de Montpensier Gallery in het Palais Royal in Parijs en verbleef daar tot aan zijn dood in 1921. Hij werd beïnvloed door de beroemde Franse architect, monumentenrestaurateur en kunsthistoricus Viollet le Duc en specialiseerde zich in de gotiek, iets wat toen in de mode was. Hij ontwikkelde een eigen stijl, bekend als de ‘Style Planchon’, wat hem bijzonder maakte. Het liet zich inspireren door de Lodewijk XIV en XV-stijl. Hij publiceerde verschillende boeken en droeg bij aan een grote horlogetentoonstelling in 1900.

Lees meer Neem contact op